Украинските сили продължиха да постигат значителни успехи в Херсонска, Харковска и

...
Украинските сили продължиха да постигат значителни успехи в Херсонска, Харковска и
Коментари Харесай

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в руския свят

Украинските сили продължиха да реализират обилни триумфи в Херсонска, Харковска и Луганска област на 4 октомври.

Това пишат в ежедневната сводка от Института за проучване на войната (ISW).

Украинските сили освободиха няколко селища на източния бряг на река Ингулец по автомагистрала T2207, принуждавайки съветските сили да се отдръпват на юг към град Херсон. Украинските сили също продължиха да настъпват на юг по река Днепър и автомагистрала T0403, прекъсвайки две съветски наземни информационни линии (GLOC) в северната част на Херсонска област и принуждавайки руснаците на юг от границата на Херсон-Днепропетровска област към региона на Берислав.

Украински военни означиха, че  кампанията им осакатява опитите на Русия да трансферира спомагателни муниции, запаси, мобилизирани мъже и средства за защита на фронтовите позиции. Украинските сили също не престават да напредват източно от река Оскил в Харковска област, а съветски източници настояват, че борбите не престават покрай автомагистрала R66 Сватове-Креминна.
 ISW: Украйна разгроми съветски елитни елементи
ISW: Украйна разгроми съветски елитни елементи

Киев напредва в Херсон и Луганск

Съобщението на съветския президент Владимир Путин за частична готовност оказва по-значително краткосрочно влияние върху съветския вътрешен подтекст, в сравнение с върху войната в Украйна, взаимодействайки с съветските неуспехи на бойното поле, с цел да изостри пукнатините в осведомителното пространство.

Украински източници вярно означиха, че частичната готовност не е огромна опасност в кратковременен проект , защото украинската контраатака се движи по-бързо, в сравнение с мобилизацията може да генерира резултати. Шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов даже съобщи, че мобилизацията в Русия е " подарък " за Украйна, тъй като Кремъл се намира в " задънена улица ", заловен сред неуспехите си и решимостта си да задържи това, което е превзел. Противоречията към неприятно извършената частична готовност, , ускориха вътрешните битки сред пропутинови съветски националистически фракции и основават нови разломи измежду гласовете, които приказват на главните електорати на Путин.

Путин очевидно се проваля в балансирането на конкуриращите се претенции на съветските националисти, които стават все по-войнствени от началото на мобилизацията, макар че споделят общите военни цели и цели на Путин в Украйна. 

Институтът за проучване на войната продължава да прави дисекция на търканията сред другите радикални фракции на " съветския свят " .

ISW разпознава три съществени фракции в настоящето съветско националистическо осведомително пространство: съветски блогъри и военни репортери, някогашни военни и ветерани, както и представители на силите за сигурност със лични запаси за сигурност (основателят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, чеченският водач Рамзан Кадиров и др.). Путин би трябвало да резервира поддръжката и на трите фракции . Военни анализатори показват визията на Путин пред провоенна аудитория както в Русия, по този начин и в прокси републиките. Ветеранската общественост оказва помощ за организирането и поддръжката на акции за генериране на сили. Силовиците обезпечават бойна мощност на бойното поле.

Путин се нуждае и от трите фракции, с цел да поддържа военните си старания, само че неуспехите в Украйна, съчетани с безредната частична готовност, наподобява разстройват радикалната националистическа общественост в Русия. В момента Путин се пробва да успокои тази общественост, като дава достъп някои милблогъри по държавната телевизия, и разрешава на силоваците да генерират свои лични сили и да продължат настъпателните интервенции към Бахмут и град Донецк. Едновременно с това успокоява ветераните, като подрежда готовност и ангажира необятната общност във военните старания както от дълго време изискват.
 ISW: Променя се моделът на военната агитация в Русия Обновена
ISW: Променя се моделът на военната агитация в Русия

Украйна продължава с офанзивата в Херсон

Руските неуспехи към Лиман провокираха мощна рецензия към командващия Централния боен окръг (ЦВО) Александър Лапин, който се допуска, че е командвал групировката Лайман, както ISW заяви по-рано.

Тази рецензия идва от групата на силоваците, ръководена от мощния чеченски водач Рамзан Кадиров и финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин. Кадиров и Пригожин съставляват нововъзникващ глас в бойните сили на режима, който нападна по-традиционния и стандартен метод към войната, преследван от съветския министър на защитата Сергей Шойгу и униформеното военно командване. Хаотичното осъществяване на заповедта на Путин за готовност, последвано от срутва на Лиманския джоб, разпали напрежението сред по-гласовия и коренен лагер Кадиров-Пригожин, който нападна Министерството на защитата и униформените военни за неприятното им справяне с войната.
 Евгени Пригожин за първи път удостовери връзката си с
Евгени Пригожин за първи път удостовери връзката си с " Вагнер "

Той изрично отхвърляше такава връзка до момента

Сега Путин се оказва пред алтернатива. Той не може да рискува да отчужди лагера Кадиров-Пригожин, защото обезверено се нуждае от чеченските сили на Кадиров и наемниците от групата " Вагнер ", с цел да се бият в Украйна.

Нито пък може да лиши от изборни права структурата на Министерството на защитата, която обезпечава голямото болшинство от съветската военна мощност в Украйна и институционалната основа, нужна за осъществяване на заповедта за готовност и продължение на войната.

Общността на ветераните  е недоволна от осъществяването на мобилизацията на Путин . Путин отхвърли да подреди обща готовност или да разгласи война на Украйна, а частичната готовност евентуално е била изпълнена толкоз неприятно, колкото се опасяваха тези, които препоръчваха поправяне на системата за готовност. Бившият заместник-командващ на съветския Южен боен окръг Андрей Гурулев съобщи, че съветското военно командване би трябвало да разкрие неспособността си да активизира 300 000 боеспособни резервисти и да разшири критериите за готовност, с цел да има вяра Русия да си върне самодейността в тази война.

И трите фракции обаче упорстват за друг метод към воденето на войната , считат от ISW, и разцеплението сред тях (а в последно време и във фракцията на военните блогъри и кореспонденти) може да повлияе даже на стабилността на режима на Путин.

" Путин не може да си разреши да изгуби поддръжката на нито една от тези фракции , а в това време не може да удовлетвори всички тях по едно и също време, до момента в който в това време войната продължава, само че и съветските войски не престават да търпят загуби ", пишат специалистите на ISW. Шокът от провалите в Харковска област и Лиман, заздравен от частичната готовност и неприятното ѝ осъществяване, разкри пред всички руснаци този задълбочаващ се раздор измежду главните групи за поддръжка на Путин. Те даже могат да стартират да се съмняват дали Путин има цялостен надзор над личните си поддръжници. Трудно е да се плануват последствията от сходно развиване.
 Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията
Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Това са калкулации въз основа на открити данни

Руското държавно управление продължи законодателните процеси за към Руската федерация на 4 октомври. Руски източници оповестиха, че горната камара на съветския парламент, Съветът на федерацията, единомислещо е утвърдил договорите за влизане на Донецката национална република (ДНР), Луганска национална република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област към Руската федерация.

Последната условност в процеса на анексиране на Русия е ратификацията на договорите от съветския президент Владимир Путин. Народният съвет на ДНР разгласи на 4 октомври, че е утвърдил контракта за присъединение на ДНР.

Служители на окупационната администрация продължиха да усилват рестриктивните мерки върху придвижването на украинци отвън окупираните територии на 4 октомври. Украинският център за опозиция заяви, че откогато окупационните администрации вкараха режими на краткотрайни разрешителни за пътешестване на 1 октомври, придвижването към следена от Украйна територия от ден на ден се забавя.

Украинският център за опозиция заяви, че от 1 октомври единствено 52 поданици са съумели да изоставен Херсонска област, макар опашките на контролно-пропускателните пунктове, надхвърлящи 1000 души. Украински източници също оповестиха, че съветски и окупационни чиновници построяват " публична държавна граница " на контролно-пропускателния пункт във Василовка, Запорожка област, която ще работи като публична входна и изходна точка в следената от Украйна Запорожка област.

Украински източници оповестиха, че опашките на Граничен контролно-пропусквателен пункт Василевка надвишават 4500 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР